Jak lze pomoci zlepšit zrak milionům lidí? Odpovídal Philip Staehelin

Chat je uzavřený22.10.2018 14:00

Philip Staehelin.

Jaké jsou nejčastější problémy se zrakem? Jak souvisí špatný zrak s chudobou? Jak lze pomoci zlepšit zrak milionům lidí? Kde mají lidé největší potíže se zrakem? Jak ho napadlo vyrábět brýle pro třetí svět? Ptejte se Philipa Staehelina. Host odpovídá v pondělí 22. října od 14.00.

Philip Staehelin je inovátorem a leaderem, který kombinuje nakažlivý optimismus s pragmatickým realismem. Jeho celoživotní vášní je hledání řešení na velké problémy, což mu dobře posloužilo i v podnikové a poradenské kariéře. S tím souvisí i projekt DOT Glasses, jehož cílem je pomocí dioptrických brýlí zlepšit zrak stovkám milionů lidí na světě.  Aktuálně se snaží vybrat 400 tisíc korun prostřednictvím sbírky na crowfundingovém serveru  HitHit.cz. Následně plánuje i mezinárodní kampaň na webu Kickstarter.

Chat

  • Jiří Dolejš

    Hezký den, myšlenka projektu se mi moc líbí. Můžete prosím ještě uvést nějaké bližší informace jako třeba do jakých zemí brýle poputují atd. Děkuji, Jiří

  • Host chatu

    Dobrý den, nedostupnost dioptrických brýlí je globální problém a nejvíce postižené jsou lidnaté a zároveň chudé země, především Čína a Indie. Postupně chceme dodávat do všech těchto zemích. Začínáme se zeměmi, kde již máme vybudované kontakty a existuje lokální zájem. Indie je nyní zdaleka nejpřipravenější a to i díky podpoře České rozvojové agentuřy. Nejaktivnější projekty jsou nyní také v Afghánistánu, Jižní Africe, Dominikánské Republice, Pákistánu a Ghaně.

  • Romana P.

    Dobrý den, zajímalo by mě, jak řeší lidé z chudých zemí potíže se zrakem? Pokud finančně nedosáhnou na pořízení brýlí/čoček, zůstanou prostě bez nich a žijí se zhoršujícím se zrakem? Máte představu, kolik takových lidí v zemích třetího světa je?

  • Host chatu

    Ano, v případě nedostupné korekce zraku (brýle, čočky) není náhradní řešení. Dětem se tak snižuje možnost vzdělání a starším lidem se značně zužují možnosti obživy. Dle studíí je takových lidí nejméně jedna milarda.

  • Miroslava

    Zdravim, kolik dioptrii budou bryle mit? Jsou “univerzalni” nebo jde o vice variant? Jak se pripadne pozna bez vysetreni kolok ma kdo dioptrii?

  • Host chatu

    Naším primárním cílem je "dostatečně dobrý zrak". V našem prvním testu v Angole jsme došli k minimálnímu počtu pěti čoček/dioptrií, abychom většině lidí umožnili dostat se na maximálně +1/-1 dioptrie od ideálního zraku. Pro krátkozrakost nyní pracujeme s -2, -4 a -6 dioptrií a pro dalekozrakost +2, +4. Tato kombinace řeší zhruba 95% všech případů a zároveň udržuje naše řešení extrémně jednoduché a cenově dostupné. Zároveň je vyšetření na místě rychlé a snadné - prostě se vyzkouší 5 variant pro každé oko a vbrané čočky se "nacvaknou".

  • Pavlína

    Dobrý den, jaká je hodnota brýlí a jak se dostanou k chudým lidem?

  • Host chatu

    Hodnota přínosu je pro každého příjemce brýlí samozřejmě obrovská. Pokud se ptáte na cenu, tak naším snem je dostat se na výrobní náklady 20 Kč za obroučku a dvě dioptrické čočky. Distribuce je zajištěna dvěmi cestami. Dlouhodobě by měla být primárně řešena lokálními mikroprodejci, kteří obslouží s malou marží své nejbližší okolí. Krátkodobě jsme v kontaktu s mnoha organizacemi, které by chtěly brýle distribuovat v rámci existujících programů pomoci ať již za výrobní náklady, nebo dokonce zdarma.

  • DENMARK

    Jak souvisí špatný zrak s chudobou?

  • Host chatu

    Špatný zrak dostává lidi do cyklu chudoby. Dětem se špatným zrakem se snižuje možnost vzdělání, rodiče se špatným zrakem jsou nuceni ukončit dříve studium dětí, které musejí pomoci s obživou a starším lidem se značně zužují možnosti obživy. Dokonce i v USA udělali studii nedospělých kriminálníků a u velké časti z nich zjistili nediagnostikovanou poruchu zraku.

  • SK

    Můžou psychické a psychiatrické problémy zhoršit zrak?

  • Host chatu

    K této odpovědi nemáme kvalifikaci.

  • SK

    Jak často chodit preventivně ohledně zraku k lékaři?

  • Host chatu

    V Česku pojišťovny hradí a doporučují návštěvu jednou za dva roky. Naše cílová skupina pro DOT Glasses nemá téměř žádnou možnost preventivní prohlídky.

  • GF

    Jaká je nejlepší prevence obtíží se zrakem?

  • Host chatu

    Velkým faktorem je dedičnost, kterou neovlivníme. Hlavním ovlivnitelným faktorem je životospráva a zdravá strava. Opět nepestrá strava je velkým problémem našich cílových oblastí.

  • Dita Nová

    Dobrý den, váš projekt mě zaujal. Jak mohu pomoci?

  • Host chatu

    Těší nás váš zájem! :-) 1. přispějte prosím na naši Hithit kampaň. 2. Sdílejte náš příběh a 3. pokud se chcete zapojit aktivněji, tak nám napiště na info@dotglasses.org. Děkujeme

  • Petr R.

    Jak vás napadlo, že budete pomáhat lidem v rozvojových zemích se zrakem? Před vámi už tu něco podobného bylo, v čem myslíte, že jste lepší?

  • Host chatu

    Naše řešení je jednodušší, levnější, odolnější a celkově pragmatičtější. Detailní porovnání s ostatními projekty naleznete na našich webových stránkách na https://www.dotglasses.org/cs/probl...

  • TP

    Dobrý den, moc hezký projekt. zajímalo by mě, jak vás projekt napadl a jak řeší lídé z chudých zemí problém se zrakem? Děkuji

  • Host chatu

    Philip o tomto problému věděl již dlouho a v roce 2015 řešil chytřejší dioptrické brýle pro lyžaře a přitom došel k řešení ze kterého vznikly DOT Glasses. Většina opravdu chudých lidí žijících mimo velká města dnes opravdu nemá jak potíže se zrakem vyřešit.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov